A VG Kft. továbbra is segít a kukatárolók engedélyeztetésében


Kép1

2021-ben döntött arról Kecskeméti Megyei Jogú Város közgyűlése, hogy 2022-től a kommunális hulladékos konténereket már csak arra alkalmas, zárható építményekben lehessen tárolni az utcán. A döntést egyrészt az indokolta, hogy főleg a külterületeken, a zártkerti részeken sokaknak nincs szerződése a hulladék elszállítására, ezért azt beszállítják a városba a közterületen szabadon álló, társasházi tárolókban, emellett pedig egyre több a guberáló, akik szétszórják a kukák mellett a szemetet.

Mi történt eddig, hogy áll ennek a közgyűlési határozatnak a végrehajtása, kérdeztük Csongor Attilát, a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

Kép2

- Összesen mintegy 200 bejárást tettünk meg ez ügyben a főkertész, a katasztrófavédelem és más szakhatóságokkal együtt, amely során azt állapítottuk meg, hogy a kukatárolás megoldható lenne a házon belül. Ez nem csak szinte ingyen van, hanem városképi szempontból is jobb, hiszen alapvető cél az lenne, hogy ne legyenek kukatárolók a közterületeken - tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.

- Amikor ennek nincs lehetősége, akkor mi kétfélét javaslatot adunk - tette hozzá az ügyvezető igazgató, a kubiós tárolós rendszer lehetőségét, amely körülbelül 1100 - 1700 liter közötti tárolásra alkalmas, valamint a zárható, ketreces megoldást. Amikor minimum két edénye van a társasháznak, akkor jobban megéri a ketrecest telepíteni.

Kép3

Kétségtelen: a kubiós tárolórendszer nem annyiba kerül mint a ketreces megoldás, de ebben az esetben is kell helyszíni terveket, dokumentációt készíttetni, kell alá térkő, vagy beton alapzat és mellé az előírásoknak megfelelő növényzetet kell telepíteni. Hangsúlyozta: több esetben is előfordult, hogy a társasház sokkalta a mi általunk alkalmazott ketrec kivitelezői árajánlatát, kértek más vállalkozóktól is ajánlatot, amely azonban sokkal több volt, mint a korábbi, hiszen részünkről már egy bejáratott gyártástechnológiáról beszélünk.

Az új igények esetében már nem mi vagyunk a finanszírozók, a szerződés a kivitelező, valamint a társasház között köttetik meg, de a VG Kft. természetesen segít végig vinni az engedélyeztetést, ha ez szükséges - tette hozzá Csongor Attila.